Univerzitní kino Scala v Brně nemá ani rok po nuceném uzavření jistý návrat, hrát bude na schodech

28. červen 2024 12:00

Ani rok po nuceném uzavření Univerzitního kina Scala v Brně není jisté, jestli se vrátí do svého původního sídla. Magistrát stále čeká na posudek statiků, kteří zjišťovali stav konstrukce podzemního sálu. Verdikt by měl být známý v půlce letních prázdnin. Pak Brno i Masarykova univerzita rozhodnou, jak s budovou naloží.

Primátorka Markéta Vaňková z ODS připouští, že město je za určitých podmínek ochotné svůj dům pro kino opravit. „Pokud to bude částka několika stovek milionů korun, tak to nebude v možnostech města.“

Město nabídlo dům Masarykově univerzitě, která si prostory pronajímá. Škola počká na výsledky posudku statiků. „Následně se celá věc musí projednat na úrovni vedení univerzity, kolegiu rektora, akademickém senátu a správní radě Masarykovy univerzity,“ říká mluvčí univerzity Radim Sajbot.

Trvat to může týdny až měsíce. Kino Scala léto přečká na dvou venkovních scénách, od podzimu bude hrát na schodech do podzemního sálu. „Diváci budou sedět dole na různých věcech, když budou mít náladu, můžou si sednout i na schody.“ Kino nazvané Scalka bude mít kapacitu 50 lidí, tedy zhruba desetinovou oproti původnímu sílu.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související