Mlatové vdolky
Typická krajová jídla nás zajímají ve čtvrtečních receptech. I dnes listujeme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku, kterou vydalo Slovácké muzeum v Uherském Hradišti.
Tentokrát nás recepty vedou do Kozojídek. Mezi typická jídla této oblasti patří beleše, chámula a také například mlatové vdolky. A právě ty si připravíme!
Budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 500 g hladké mouky
- ½ l mléka
- 150 g cukru
- 10 g kvasnic
- sůl
- posypku
Na náplň:
- jablka
- skořici
- cukr
Postup:
- Z droždí, vlažného mléka a špetky cukru připravíme kvásek.
- Suroviny smícháme, vymísíme hladké vláčné těsto a necháme ho v teple nakynout.
- Lžící vyhazujeme na pomoučený vál bochánky, roztáhneme je a vkládáme tvarohovou náplň, kterou do těsta dobře zabalíme a dáme na vymaštěný plech.
- Těsto rukou opatrně vytahujeme do stran.
- Nahoru dáme nastrouhaná jablka smíchaná se skořicí a posypeme posypkou.
- Po upečení kraje pomastíme rozehřátým tukem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.