Mexická polévka z pečených červených paprik

V pátečních apetýtových receptech se vydáváme opět za netradiční kuchyní. Chutné kulinářské tipy pro nás tentokrát připravila šéfkuchařka Erika Žáková.

„Největší tajemství je v přípravě paprik. Je totiž potřeba spálit jejich slupku do černa, následně ji oloupat a zůstane vám dužina, která bude mít příjemně kouřovou a nasládlou chuť,“ prozrazuje Žáková.

Na Mexickou polévku z pečených červených paprik budete potřebovat:

  • 5 větších červených paprik
  • 2 větší rajčata
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 vetší mrkev
  • 1 střední cibuli
  • půl lžičky římského kmínu
  • půl lžičky oregána
  • třtinový cukr dle chuti 
  • sůl dle chuti
  • hrst čerstvého koriandru 
  • velkou hrst černých předem uvařených fazolí (můžete použít i z plechovky)
  • velkou hrst kukuřice (lze použít i z plechovky)
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje
  • zeleninový vývar na ředění
  • rostlinnou smetana
  • šťávu z limetky

Postup:

  1. Papriky podélně rozřízneme a zbavíme jadřinců.
  2. Dáme je na plech společně s rajčaty a grilujeme v troubě než zčerná slupka.
  3. Mezitím si na oleji v hrnci společně osmahneme nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
  4. Přidáme kmín a po chvilce odstavíme z plamene.
  5. Upečené papriky a rajčata oloupeme a společně se zeleninovým vývarem a rostlinnou smetanou rozmixujeme.
  6. Ředíme do požadované hustoty, ne moc řídké.
  7. Jakmile jsou papriky a rajčata rozmixované, vlijeme je do hrnce s opečenou zeleninou.
  8. Přivedeme k varu.
  9. Přidáme fazole, kukuřici, česnek, oregano, limetku a koriandr, podle potřeby i třtinový cukr.
  10. Nejdůležitější je zharmonizovat kyselost, sladkost a slanost, proto přidáváme dochucovadla po malých troškách.
  11. Polévka by měla být hustá, plná zeleniny a velmi bohatá.