Máslový koláč
Recept z Apetýtu od Blanky Kovandové, který zazněl v úterý 23. dubna.
Potřebujeme:
Na těsto: 400 g hladké mouky, špetka soli, 50 g cukru, asi 1 dcl mléka, 30 g droždí, 70 g másla, 2 vejce
Na posyp: 100 g másla, 100 g hrubého třtinového cukru, 2 lžičky skořice, 100 g mandlových lupínků
Postup:
V míse smícháme 400 g hladké mouky, špetku soli a 50 g cukru. Uprostřed uděláme důlek a vlijeme deci vlažného mléka, ve kterém jsme dohladka rozmíchali 30 g čerstvého droždí. Smícháme v důlku s trochou mouky a necháme v teple vzejít kvásek.
Vmícháme 70 g rozpuštěného vlažného másla a dvě celá vejce. Důkladně zpracujeme hladké vláčné těsto, zakryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout. Vymastíme hluboký plech a vykynuté těsto do něho rozválíme.
Na kostičky nakrájíme 100 g másla a máslové kostičky do těsta rovnoměrně zapícháme. Smícháme 100 g hrubého třtinového cukru a 2 lžičky skořice a moučník jím posypeme, navrch poklademe 100 g mandlových lupínků. Pečeme asi 25 minut při 170 stupních dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.