Marinované zelí bez zavařování

Recept od Ludmily Muszelové ze Znojma, který je tak oblíbený, že si ho od ní žádá víc a víc lidí a koluje tak dokonce i v Německu, nebo na Slovensku. A v čem je tak zvláštní? Kromě toho, že výborně chutná, je velice jednoduché. Rozpis vystačí na 24 sklenic o objemu 0,7 litru.

Budete potřebovat:

15kg zelí
10 velkých cibulí
4,5l vody
1,5l octu
300 g soli
3 lžíce hořčičného semene
2 lžíce kmínu
75 sacharinů
2 kávové lžičky pyrosulfidu (neboli disiřičitanu draselného. Ten koupíte v drogerii nebo ve vinařských potřebách – používá se totiž nejen při konzervaci zeleniny, ale i k síření vína)

Postup:

1. Připravíme si nálev – do vody s octem přimícháme sůl, hořčičné semeno, kmín, sacharin a pyrosulfid.

2. Poté nakrouháme zelí a nakrájíme cibuli.

3. Zeleninu dáme do velké nádoby, zalijeme nálevem a necháme 24 hodin ležet.

4. Průběžně několikrát promícháme, aby se veškeré zelí s cibulí namočilo do nálevu.

5. Poté rozdělíme do sklenic, zalejeme nálevem a uskladníme ve sklepě.

6. Nezavařujeme. V zimě je toto zelí vhodné jako doplněk k masu a knedlíkům, ale výborné je i samotné.

autor: Zuzana Plíšková