Mandlové kosti svatých

Dnes si připravíme pečivo, kterému se říkalo “kosti svatých”. To se připravovalo na Slavnost všech svatých a existovalo na něj mnoho různých receptů.

Budete potřebovat:

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g mletých mandlí
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 200 g cukru
  • 2 velká vejce
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • mandlové aroma

Postup:

  1. Vejce utřeme s cukrem, přidáme citrónovou šťávu a kapku mandlového aromatu.
  2. Přidáme mleté mandle s moukou a solí a zpracováváme, dokud těsto nebude hladké a elastické.
  3. Přeneseme na pomoučenou plochu a přikryjeme vlhkou utěrkou.
  4. Odkrojíme vždy kousek těsta, ze kterého uválíme váleček a rozdělíme na zhruba 6 cm dlouhé kousky.
  5. Klademe je na plechvyložený pčicím papírem.
  6. Pečeme při 160 stupních asi 20 minut.
  7. Necháme vychladnout a podáváme k čaji nebo kávě.
autor: Zuzana Plíšková