Makovec
V Apetýtu vás zveme do světa sladkých dobrot. Dnes si pochutnají zvláště ti, kteří mají rádi vláčný makovec.
V kuchyni se dá mák využít různě. Například jako náplň do buchet nebo jako posypka. Konzumovat se dá syrový i tepelně upravený. A pokud ho pomelete, lépe se vám pak při jeho konzumaci do těla vstřebají živiny a vitamíny.
Co potřebujete?
- 2,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka (může být i trošku více)
- 1 hrnek mletého máku (když dáte o něco více, nic se nestane)
- 1 hrnek cukru krupice
- 1/4 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- špetku soli
Postup:
- Nejprve rozšleháme mléko s vejci.
- Následně přidáme ostatní přísady a dobře promícháme.
- Pozor, mouku dopředu smícháme s práškem do pečiva.
- Poté vymažeme a vysypeme dortovou formu nebo formu na sekanou a celé těsto do ní vylijeme. (Případně formu vyložíme pečicím papírem.)
- Pečeme asi 45 minut.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.