Letní osvěžení: bulharský tarator

Tarator je tradiční balkánské jídlo nebo chcete-li takzvaný tekutý salát. Je nutné ho dobře vychladit a stane se z něj vynikající osvěžení v horkých dnech.

Recept od kamarádky, která měla manžela z Bulharska, nám poslala do Apetýtu paní Věra z Rosic. Děkujeme!

Co budete potřebovat?

  • 200-400 g salátové okurky (oloupat, nakrájet na drobné kostičky)
  • trochu soli
  • 400-500 ml bílého jogurtu
  • kopr (drobně nakrájený)
  • česnek (jemně utřený, lze i vynechat, kdo ho nemůže)
  • vlašské ořechy (drobně nasekané)

Postup:

  1. Kostičky okurky dáte do misky, trochu je osolíte a necháte vypotit.
  2. Potom vmíchejte jogurt a kopr. To je základ – dá se jíst i takto.
  3. Kdo může a má rád, přidá česnek. Kdo chce, přidá ořechy. Jogurt by měl být co nejhustší, rozředí ho totiž šťáva z okurky. Máte-li jogurt řídký, nechte ho odkapat na sítku vyloženém plátýnkem nebo utěrkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.