Lahodná mátová pěna

Pojďme v úvodu dnešního receptu najít odpověď na otázku: Proč je je máta tak oblíbená a jak prospívá zdraví?

Máta ovlivňuje zažívání, respirační trakt, má vliv na pohybový aparát, lokálně působí na svaly a klouby. Mátová silice působí antibakteriálně, antivirově, má antifungicidní účinky. U máty jsou popsány protizánětlivé účinky, působí proti alergiím.

Máta má široké uplatnění v potravinářství a v kosmetice. Přidává se do ovocných salátů, polévek, kaší, jogurtů, mléčných výrobků a nápojů. Máta peprná je součástí zubních past, ústních vod, sprchových gelů, tělových mlék a parfémů.

Její chuť znáte i ze žvýkaček, ovšem možná úplnou novinkou pro vás bude následující sladké potěšení, které není složité na přípravu.

Máme pro vás recept na lahodnou mátovou pěnu, připravte si: 

  • 200 g šlehačky
  • 100 g ricotty
  • 4 bílky
  • 100 ml cukru (práškový) 
  • 20 listů čerstvé máty
  • špetka soli

Postup:

  1. 100 ml cukru a listy máty vaříme ve 100 ml vody do konzistence sirupu.
  2. Zvlášť smícháme ricottu s cukrem, šlehačkou a vmícháme sníh z bílků.
  3. Vše opatrně promícháme a máme lehký letní a navíc originální recept.

Související

  • Meduňkový sirup

    Kvete v červenci a srpnu. Astrolog a lékař Paracelsus z první poloviny 16. století jí nazýval elixírem života. Má blahodárný účinek na psychiku a nervovou soustavu.

  • Tymiánový sirup

    Má výraznou chuť i aroma. Hodí se ke zvěřině i jiným masům a také do nádivek, paštik nebo třeba do bylinkových másel. V dnešních apetýtových receptech je řeč o tymiánu.