Kysané patenty z Halenkovic
Recept od naší posluchačky Ludmily Jamborové.
K přípravě těsta budeme potřebovat:
300 g brambor (den předem uvařených a jemně nastrouhaných)
500 g polohrubé mouky
2 žloutky
100 ml oleje
necelá kostka kvasnic
1 malá lžička soli
300 ml mléka
1 lžíce cukru krupice
Na náplň:
500 g povidel
Na závěrečné máčení:
150 g mletého máku
100 g mletého cukru
300 až 400 ml mléka
(dávka je na 50 kusů)
Postup:
1. Napřed uděláme kvásek - smícháme kvasnice, lžíce cukru, vlažné mléko a lžíci polohrubé mouky.
2. Do mísy dáme zbytek surovin na těsto. Smícháme a přidáme nastrouhané brambory.
3. Zpracujeme na tužší těsto a necháme kynout 30 minut (až bude mít těsto dvojnásobný objem).
4. Dáme těsto na vál. Rozválíme ho na necelý centimetr a nakrájíme čtverce 8 x 8 cm.
5. Plníme povidlím, zabalíme jako koláček a dáme na vymaštěný plech (dáváme od sebe, aby zůstal kulatý tvar).
6. Pečeme 20 minut na 180 stupních.
7. Poté chvilku necháme vychladnout. Namáčíme v horkém mléce a obalujeme v mletém máku s cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka