Kysané patenty z Halenkovic

Recept od naší posluchačky Ludmily Jamborové.

K přípravě těsta budeme potřebovat:
300 g brambor (den předem uvařených a jemně nastrouhaných)
500 g polohrubé mouky
2 žloutky
100 ml oleje
necelá kostka kvasnic
1 malá lžička soli
300 ml mléka
1 lžíce cukru krupice

Na náplň:
500 g povidel

Na závěrečné máčení:
150 g mletého máku
100 g mletého cukru
300 až 400 ml mléka
(dávka je na 50 kusů)

Postup:
1.
Napřed uděláme kvásek - smícháme kvasnice, lžíce cukru, vlažné mléko a lžíci polohrubé mouky.

2. Do mísy dáme zbytek surovin na těsto. Smícháme a přidáme nastrouhané brambory.

3. Zpracujeme na tužší těsto a necháme kynout 30 minut (až bude mít těsto dvojnásobný objem).

4. Dáme těsto na vál. Rozválíme ho na necelý centimetr a nakrájíme čtverce 8 x 8 cm.

5. Plníme povidlím, zabalíme jako koláček a dáme na vymaštěný plech (dáváme od sebe, aby zůstal kulatý tvar).

6. Pečeme 20 minut na 180 stupních.

7. Poté chvilku necháme vychladnout. Namáčíme v horkém mléce a obalujeme v mletém máku s cukrem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.