Kuře na medu

Recept podle kolegy Josefa Veselého představila v posledním dubnovém Apetýtu Blanka Kovandová.

Potřebujeme:
1 celé kuře, sůl, máslo, med, zázvor mletý, nahrubo nasekané ořechy (mohou být vlašské, pistáciové nebo kešu)

Postup:
Máslo rozpustíme s medem a potíráme tím nasolené kuře, které zvolna, pomalu pečeme. Během pečení potíráme několikrát tak, aby se vytvořila zlatá křupavá kůrčička.

Těsně před koncem pečením posypeme nahrubo nasekanými ořechy a zázvorem a prudce zapečeme. Med zkaramelizuje a dá masu fantastickou vůni, ale kuře není sladké.

Jako přílohu vřele doporučujujeme rýži, nejlépe basmati, hezky sypkou, každé zrníčko prosím zvlášť.

Poznámka Josefa Veselého:
Tohleto kuřátko sklízí v naší rodině úspěch, který (proč to nepřiznat) byl a je zasloužený. Jen je zapotřebí se nezaleknout. Výsledek je dechberoucí...

autoři: Blanka Kovandová , Josef Veselý

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.