Kuře na medu
Recept podle kolegy Josefa Veselého představila v posledním dubnovém Apetýtu Blanka Kovandová.
Potřebujeme:
1 celé kuře, sůl, máslo, med, zázvor mletý, nahrubo nasekané ořechy (mohou být vlašské, pistáciové nebo kešu)
Postup:
Máslo rozpustíme s medem a potíráme tím nasolené kuře, které zvolna, pomalu pečeme. Během pečení potíráme několikrát tak, aby se vytvořila zlatá křupavá kůrčička.
Těsně před koncem pečením posypeme nahrubo nasekanými ořechy a zázvorem a prudce zapečeme. Med zkaramelizuje a dá masu fantastickou vůni, ale kuře není sladké.
Jako přílohu vřele doporučujujeme rýži, nejlépe basmati, hezky sypkou, každé zrníčko prosím zvlášť.
Poznámka Josefa Veselého:
Tohleto kuřátko sklízí v naší rodině úspěch, který (proč to nepřiznat) byl a je zasloužený. Jen je zapotřebí se nezaleknout. Výsledek je dechberoucí...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.