Křehké linecké těsto z vařených žloutků

Kam s nimi? To je otázka, kterou si asi kladete každoročně na Velikonoce, když se vám sejde hodně vařených vajec. Dnes už je možná koledníci nenosí v takové míře, jako tomu bylo dříve, ale i tak přijde každá dobrá rada na zužitkování vajec vhod. Dnes si připomeneme, jak připravíte výborné linecké cukroví z vařených žloutků. Recept je od paní Růženy Kratochvílové z Olšan u Rousínova. 

Budete potřebovat:

4 žloutky uvařené natvrdo
100 g cukru
250 g másla
400 g hladké mouky
citronová kůra a šťáva
špetka soli

Postup:

1. Uvařené žloutky prolisujeme přes síto, bílky zužitkujeme jinak (třeba do pomazánky nebo salátu).

2. Smícháme s moukou, máslem, cukrem, špetkou soli a šťávou a kůrou z citrónu.

3. Vypracujeme těsto, ze kterého vykrajujeme různé tvary.

4. Pečeme v troubě vyhřáte na 180 stupňů asi 10 minut.

5. Po vychladnutí slepujeme marmeládou a ozdobíme.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.