Křehké linecké těsto z vařených žloutků
Kam s nimi? To je otázka, kterou si asi kladete každoročně na Velikonoce, když se vám sejde hodně vařených vajec. Dnes už je možná koledníci nenosí v takové míře, jako tomu bylo dříve, ale i tak přijde každá dobrá rada na zužitkování vajec vhod. Dnes si připomeneme, jak připravíte výborné linecké cukroví z vařených žloutků. Recept je od paní Růženy Kratochvílové z Olšan u Rousínova.
Budete potřebovat:
4 žloutky uvařené natvrdo
100 g cukru
250 g másla
400 g hladké mouky
citronová kůra a šťáva
špetka soli
Postup:
1. Uvařené žloutky prolisujeme přes síto, bílky zužitkujeme jinak (třeba do pomazánky nebo salátu).
2. Smícháme s moukou, máslem, cukrem, špetkou soli a šťávou a kůrou z citrónu.
3. Vypracujeme těsto, ze kterého vykrajujeme různé tvary.
4. Pečeme v troubě vyhřáte na 180 stupňů asi 10 minut.
5. Po vychladnutí slepujeme marmeládou a ozdobíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.