Králík na paprice z Vlčnova
Je lehce stravitelné, málo tučné a oproti jiným masům obsahuje méně cholesterolu. Řeč je o králičím mase. Z kuchyně českých domácností spíše mizí, to ale nemění nic na tom, že je to jedno z nejkvalitnějších mas.
A právě proto dnes z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku vybíráme recept na Králíka na paprice z Vlčnova.
Co budete potřebovat:
- rozporcovaného králíka (kýty, hřbet)
- 50 g másla
- 1 středně velkou cibuli
- 1 smetanu
- 2 lžíce mouky
- 250 ml vývaru z králíka nebo kuřecího masa
- 1 lžičku sladké mleté papriky
- sůl
Postup:
- Na másle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme mletou papriku a necháme opět zpěnit.
- Dáváme pozor, aby se paprika nepřipálila, zhořkla by.
- Podlijeme vývarem, vložíme osolené porce králíka a dusíme doměkka.
- V případě potřeby podléváme vývarem nebo vodou.
- Maso vyjmeme, až je měkké.
- Šťávu necháme mírně vyrestovat na tuk, zalejeme vývarem na potřebné množství omáčky.
- Přidáme smetanu s rozmíchanou moukou.
- Dobře provaříme asi 10 minut.
- Králičí maso vložíme zpět do omáčky prohřát.
- Podáváme s kynutým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.