Králík na paprice z Vlčnova

Je lehce stravitelné, málo tučné a oproti jiným masům obsahuje méně cholesterolu. Řeč je o králičím mase. Z kuchyně českých domácností spíše mizí, to ale nemění nic na tom, že je to jedno z nejkvalitnějších mas.

A právě proto dnes z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku vybíráme recept na Králíka na paprice z Vlčnova.

Co budete potřebovat:

  • rozporcovaného králíka (kýty, hřbet)
  • 50 g másla
  • 1 středně velkou cibuli
  • 1 smetanu
  • 2 lžíce mouky
  • 250 ml vývaru z králíka nebo kuřecího masa
  • 1 lžičku sladké mleté papriky
  • sůl

Postup:

  1. Na másle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme mletou papriku a necháme opět zpěnit.
  2. Dáváme pozor, aby se paprika nepřipálila, zhořkla by.
  3. Podlijeme vývarem, vložíme osolené porce králíka a dusíme doměkka.
  4. V případě potřeby podléváme vývarem nebo vodou.
  5. Maso vyjmeme, až je měkké.
  6. Šťávu necháme mírně vyrestovat na tuk, zalejeme vývarem na potřebné množství omáčky.
  7. Přidáme smetanu s rozmíchanou moukou.
  8. Dobře provaříme asi 10 minut.
  9. Králičí maso vložíme zpět do omáčky prohřát.
  10. Podáváme s kynutým knedlíkem.