Krajance

Tyto slané buchty jsou jednoduché a poměrně laciné. Dříve se hodně pekly hlavně proto, že jsou vydatné a dlouho vydrží. Hodilo se to, když bylo třeba trávit celé dny na poli a v pravý čas mít po ruce něco k snědku. Recept od Anny Lagové je plný vydatných a poctivých surovin.

Budete potřebovat:

1 kg hladké mouky a 1 hrst polohrubé
250 g tuku/omastku a 1 hrst škvarků
400 ml podmáslí
250 ml smetany ke šlehání
1 vejce
3 žloutky
3 lžíce oleje
sůl

Postup:

1. Z uvedených surovin uhněteme těsto.

2. Pokud bude řídké, přisypeme mouku.

3. Necháme zhruba 30 minut odpočinout.

4. Z těsta poté vytvoříme bochánky, které na povrchu třikrát nařízneme rádýlkem, potřeme sádlem a posolíme.

5. Pečeme v dobře vyhřáté troubě.

autor: Zuzana Plíšková