Kosmatice
Bezové květy se mohou stát zpestřením jídelníčku. Trháme je vždy s delší stopkou. Před samotnou přípravou je opereme a necháme vysušit. Případný hmyz se tím dobře odstraní. Vybírejte si však keř, kolem kterého nejezdí velké množství aut a je tím pádem ušetřen nánosu prachu.
Jak připravit těstíčko na kosmatice? Vyzkoušet můžete variantu slanou i sladkou.
Budete potřebovat:
- ¼ litru mléka
- 2 vejce
- špetku soli, do slané verze můžeme přidat i grilovací koření
- mouky tolik, aby vzniklo lité těstíčko podobné palačinkovému (cca 120 g mouky)
Postup:
Máme-li připravené těstíčko, je příprava velmi jednoduchá. Rozpalte pánev s olejem, do jedné ruky vezměte obracečku, do druhé nůžky.
Ve vyšší vrstvě oleje smažíme obalené květy, které jsme namočili v těstíčku. Držíme je za dlouhou stopku. Přeneseme do rozpáleného oleje nebo přepuštěného másla a smažíme krátce po jedné straně. Mezitím si nůžkami odstřihneme stonek, obracečkou kosmatici otočíme a osmažíme i po druhé straně. Hotové je pokládáme na talíř vyložený kuchyňským savým papírem a necháme vsáknout přebytečný tuk.
U sladké verze je postup stejný, jen vynecháte koření – do těsta přidáte balíček vanilkového cukru a po osmažení ještě horké kosmatice obalujeme ve skořicovém cukru nebo je pokapeme medem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka