Kopr jen do omáčky? Zkuste si doma upéct brynzový koláč s koprem
Vůně kopru je sladká a aromatická. Kopr chutná po kmínu a anýzu a je nepatrně hořký. Dorůst může až do výšky 1 metru.
Nať se sklízí před rozkvětem, na podzim se sklízejí koprová semena. V antické kuchyni se věřilo, že tato rostlina posiluje. Kopr dostávali římští gladiátoři do pokrmů před souboji.
Asi nejznámější užití kopru je v omáčce, my vám ale v Babských radách nabídneme originální recept na brynzový koláč s koprem.
Budete na něj potřebovat: 1 balíček listového těsta, 250 g brynzy, 250 g tvrdého sýru, 500 g tvarohu, 3 lžíce kopru a 1 vejce. Těsto rozdělte na poloviny, jednu vyválejte a dejte na plech. Z brynzy, tvarohu, sýru a kopru vymíchejte hladkou náplň a rozetřete ji na těsto. Vyválejte druhou polovinu těsta a tou spodní část koláče zakryjte, okraje přitlačte, povrch jemně propíchejte vidličkou a potřete vajíčkem. Pečte zhruba 50 minut.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka