Jak využít topinambur v kuchyni? Dejte ho do salátů, kaší i polévek

2. leden 2025

Topinambur – hlíznatá zelenina, která si labužníky podmanila ořechovou nasládlou chutí, připomíná artyčoky i jedlé kaštany. Zajímavé je, že topinambur můžete jíst i syrový, lidově označovaný jako „židovské brambory“.

Rostlina je vysoká jeden až tři metry a pyšní se žlutými květy. Její podzemní výběžky končí hlízami velikosti brambor, vzhledem však připomíná spíše zázvor. Topinambur má nízký obsah kalorií, ale díky vysokému obsahu vlákniny je velmi sytý. Jeho nadměrná konzumace může vést k zažívacím potížím.

Chcete-li zabránit ztmavnutí syrové a oloupané hlízy, ponořte ji do vody s citronovou šťávou. Slupku lze snáze odstranit po blanšírování.

Nastrouhejte ho do salátů, polévek nebo omáček, připravte si kaši – stejným způsobem jako tu bramborovou. Z pražených hlíz topinamburu se také připravuje náhražka kávy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.