Kapustová sekaná

Podzim zaklepal na dveře. A jelikož v Apetýtu ctíme sezónní vaření, nabídneme vám recepty typické pro tuto část roku. Začneme receptem na kapustovou sekanou.

Seznam surovin je následující:

  • 1 kapusta
  • 400 g slaniny nakrájené na plátky
  • 300 g strouhanky
  • 4 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1,5 lžičky majoránky
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Kapustu omyjeme a nakrájíme na drobnější kousky nebo na nudličky. Nasypememe je do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme 20 minut, dokud nejsou měkké.
  2. Scedíme, přemístíme do mísy a necháme vychladnout.
  3. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostky a orestujeme na pánvi s olejem, až zesklovatí. Potom ji vmícháme ke kapustě.
  4. Přisypeme hladkou mouku, strouhanku a vklepneme vejce.
  5. Prolisujeme česnek a promícháme.
  6. Směs ještě dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
  7. Na prkénko rozložíme vedle sebe plátky slaniny tak, aby se částečně překrývaly. Přidáme kapustovou sekanou a pečlivě zabalíme, přendáme do pekáčku, dáme do předehřáté trouby.
  8. Pečeme při 180 stupních asi 30 minut.
  9. Podáváme ji teplou s vařenými brambory nebo na studeno s hořčicí a čerstvým pečivem.

Tip: Do sekané můžeme přidat i mleté maso, nejlépe v poměru 1:1. Dobrá je i na kousky nakrájená a osmažená klobása, slanina nebo uzené.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.