Kapustová sekaná
Podzim zaklepal na dveře. A jelikož v Apetýtu ctíme sezónní vaření, nabídneme vám recepty typické pro tuto část roku. Začneme receptem na kapustovou sekanou.
Seznam surovin je následující:
- 1 kapusta
- 400 g slaniny nakrájené na plátky
- 300 g strouhanky
- 4 vejce
- 100 g hladké mouky
- 1 cibule
- 3 lžíce oleje
- 3 stroužky česneku
- 1,5 lžičky majoránky
- sůl a pepř
Postup:
- Kapustu omyjeme a nakrájíme na drobnější kousky nebo na nudličky. Nasypememe je do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme 20 minut, dokud nejsou měkké.
- Scedíme, přemístíme do mísy a necháme vychladnout.
- Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostky a orestujeme na pánvi s olejem, až zesklovatí. Potom ji vmícháme ke kapustě.
- Přisypeme hladkou mouku, strouhanku a vklepneme vejce.
- Prolisujeme česnek a promícháme.
- Směs ještě dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
- Na prkénko rozložíme vedle sebe plátky slaniny tak, aby se částečně překrývaly. Přidáme kapustovou sekanou a pečlivě zabalíme, přendáme do pekáčku, dáme do předehřáté trouby.
- Pečeme při 180 stupních asi 30 minut.
- Podáváme ji teplou s vařenými brambory nebo na studeno s hořčicí a čerstvým pečivem.
Tip: Do sekané můžeme přidat i mleté maso, nejlépe v poměru 1:1. Dobrá je i na kousky nakrájená a osmažená klobása, slanina nebo uzené.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.