Jelení hřbet
Výbor spolku Domácnost První české školy kuchařské v lednu 1919 napsal jako předmluvu ke sbírce receptů: „Zvláště našim mladým hospodyňkám, ať je dobrou rádkyní a pomocnicí ku šťastnému a spokojenému vedení u krbu rodinného.“
Dnešní receptu bude starý více než 100 let, podle dávného recepisu si zkuste upéct jelení hřbet.
Ze hřbetu jeleního se ořežou všechny blány, nasolí se a najalovcuje. Druhý den zbaví se všech kostí, protáhne se slaninou, dá se na pekáč, pod něj rozkrájená cibule, slanina, kus másla a půl litru červeného vína. Při pečení se musí bedlivě polívati, nechá se jako jiná pečeně hezky do hněda upéci. Na tabuli se okrášlí smaženou žemličkou a citronem úhledně nakrájeným.
A pro srovnání nabízíme i současnou verzi pokrmu:
Jelení hřbet očistíme, prošpikujeme nudličkami slaniny a osolíme. Rozehřejeme máslo, vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu a společně osmahneme. Doplníme kořením a citronovou kůrou a vložíme připravené maso. Srnčí hřbet trochu podlijeme horkou vodou a dusíme v troubě. Podléváme horkou vodou z masa, přeléváme vypečenou šťávou a občas obracíme. Měkké maso vyndáme, výpek rozmixujeme, přidáme citronovou šťávu, červené víno, cukr a mouku rozmíchanou v trošce vody. Za stálého míchání povaříme, aby se provařila mouka.
Související
-
Hovězí na houbách
Při příležitosti 100 let České mykologické společnosti vám celý tento týden v Apetýtu nabídneme recepty s houbami.
-
Božská kuřecí polévka
Vyzkoušejte opravdu hustou a poctivou kuřecí polévku. Ta se může klidně stát hlavním chodem. Recept nám poslala paní Jana Dvořáčková z Hodonína.
-
Bylinkový králík
Středeční Apetýt vás naučí bylinkového králíka. Světlé maso je podle pravidel zdravé výživy velmi hodnotné.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.