Husí stehna v šouletu

V pořadu Apetýt každý všední den po 10. hodině máte možnost slyšet vybraný recept. Recepty jsou k poslechu v audio archivu pořadu a v textové podobě na těchto stránkách.


Husí stehna v šouletu

Suroviny:
2 husí stehna i s částí přilehlou k biskupu, 80 g sádla, 1 velká cibule, 2 - 3 stroužky česneku, sůl, kmín, 200 g žlutého neloupaného hrachu, 150 g velkých krup, mletý pepř, majoránka

Postup:
Na části sádla zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme na ni maso rozdělené na porce a potřené česnekem utřeným se solí, okmínujeme, podlijeme a udusíme doměkka za občasného přelévání vypečenou šťávou a podlévání horkou vodou. Předem namočený hrách uvaříme doměkka. Zvlášť s kouskem sádla uvaříme kroupy. Měkké maso vyjmeme na talíř, šťávu ochutíme pepřem a majoránkou, přidáme hrách, propláchnuté kroupy, promícháme a podle potřeby dochutíme solí a kořením. Směs vložíme do vymazaného pekáče, pokropíme zbylým sádlem, navrch rozložíme porce masa a dáme do truby péci, až maso zčervená. Podáváme se syrovým kysaným zelím nebo se sladkou okurkou či se zeleninovým salátem.

.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.