Hlávkový salát se semínky

Vyzkoušejte recept od Heleny Václavkové z Bavor.

Budete potřebovat:

1 hlávkový, nebo ledový salát
1 balení polníčku
mrkev
žlutá paprika
1/3 salátové okurky
10 cherry rajčátek
5 ředkviček
100 g slunečnicových semínek
100 g dýňových semínek
1 lžíce slunečnicového oleje

zálivka:
200 ml slunečnicového oleje
100 ml perlivé vody
1 lžíce cukru krystal
sůl
2 stroužky česneku
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička citrónové šťávy
½ lžičky octa

Postup:

1. Všechny suroviny na salát omyjeme a necháme okapat.

2. Salát natrháme na kousky a přidáme polníček.

3. Mrkev a ředkvičky nakrájíme na kolečka, papriku na menší proužky, rajčátka na poloviny a okurku krájíme na půlměsíčky.

4. Dýňová a slunečnicová semínka opražíme na slunečnicovém oleji (jakmile začnou dýňová semínka lupat, je hotovo). Vlažná přidáme do salátu.

5. Suroviny na zálivku dáme do vyšší nádoby a rozmixujeme ponorným mixérem.

6. Přidáme k salátu a důkladně promícháme.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.