Hanácký poškrabek

Těsto, mouka, pečení, bochánky (ilustrační foto)

Vyzkoušejte recept od etnografky Markéty Hnilicové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Suroviny:
400 až 500 mll mléka
600 g hladké mouky
1 vejce
20 g droždí
sůl
žloutek na potření

Postup:
1. V jedné třetině vlažného mléka rozpustíme droždí, přidáme špetku cukru, trochu mouky a rozmícháme. Tím vytvoříme kvásek, který necháme vykynout.

2. Do mísy prosejeme mouku, vyklepneme vejce, osolíme, vlijeme vykynutý kvásek a vypracujeme se zbytkem mléka v těsto tak, aby se nelepilo na stěny mísy.

3. Necháme vykynout a tvoříme z něho bochánky, které opět necháme kynout.

4. Bochánky klademe na vymaštěný plech a potíráme je žloutkem.

5. V mírně zahřáté troubě je pečeme, přičemž je občas pokropíme studenou vodou.

6. Po upečené je přikryjeme navlhčeným ubrouskem. Podáváme je k povidlové omáčce.