Francouzská cibulačka

Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Co budeme potřebovat:
1 kg bílé cibule nakrájené na tenčí půlkolečka
50 g másla
trochu oleje
lžíce cukru
5 stroužků česneku
2 lžíce hladké mouky
čtvrt litru dobrého bílého suchého vína
litr a čtvrt hovězího vývaru (nebo vody)
pár krajíčků bílé bagety a sýr typu ementál

Postup:
1. V hrnci necháme rozpustit máslo s trochou oleje. Přidáme cibuli a asi 10 minut dusíme pod pokličkou. Přidáme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí a cibule nezkaramelizuje (zhruba dalších 15 minut). Cibule by měla být zlatá, jemná a měkká.

2. Česnek nakrájíme nadrobno a ke konci vaření přidáme k cibuli. Zaprášíme moukou a důkladně promícháme. Pak zvýšíme teplotu a za stálého míchání přidáme víno, poté vývar.

3. Pod pokličkou vaříme asi 20 minut. Mezitím opečeme chléb, ideálně v troubě, a posypeme sýrem, aby se roztopil. Servírujeme tak, že tousty pokládáme přímo na polévku v misce.

autor: Zuzana Plíšková