Francouzská bábovka se slaninou a ořechy
Recept z Apetýtu s Marcelou Antošovou ze středy 29. února.
Suroviny:
500 g bílé špaldové mouky, 1 lžička mořské soli, 40 g droždí, 1 lžíce cukru, 300 ml vlahého mléka, 150 g tekutého másla, 1 vejce, 100 g slaniny, 30 g vlašských ořechů
Postup:
Mouku smícháme se solí. Uprostřed vymáčkneme důlek a v něm rozmícháme rozdrobené droždí, cukr a 5 lžic mléka. Kvásek necháme 15 minut kynout.
Přidáme máslo a zbylé mléko, vmícháme vejce. Vypracujeme těsto, přikryjeme je čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Troubu předehřejeme na 200 °C. Slaninu pokrájíme na kostičky, rozškvaříme dozlatova a necháme vychladnout. Ořechy posekáme nahrubo.
Těsto ještě jednou prohněteme a vmícháme do něj slaninu a ořechy. Těstem naplníme vymazanou bábovkovou formu. Necháme ještě jednou vykynout po okraj formy a pečeme asi 50 minut. Bábovku necháme 10 minut chladnout, poté ji vyklopíme na kuchyňskou mřížku, aby zcela vychladla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.