Dýňový přívarek

Dýně v Botanické zahradě Hlavního města Prahy

 Přestože sté výročí republiky slaví letos Česko a Slovensko zvlášť, v receptáři dopoledního Apetýtu to dáme tento týden znovu dohromady. Privarok je hustý pokrm se zeleninovým nebo luštěninovým základem, takže můžete použít třeba cuketu, čočku nebo mrkev.

Budete potřebovat:

  • 1 kg dýně
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 300 ml smetany
  • hrstka kopru
  • ocet dle chuti
  • 1 lžička cukru
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme a zpěníme na másle.
  2. Přidáme nahrubo nastrouhanou dýni, osolíme, dle potřeby podlijeme a dusíme doměkka.
  3. Mouku důkladně rozmícháme ve smetaně spolu s koprem.
  4. Smetanou zalijeme dýni a povaříme.
  5. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a octem.
  6. Servírujeme s natvrdo uvařenými vejci, případně i bramborem.