Dýňový koláč

Jana Marková z Moravské Třebové si svou knížku nasbíraných receprů vede už od roku 1969. Mezi prvními tam byly předpisy na různé moučníky, které získala od své tety. Ta pocházela ze Suchohrdel a i když vyučená v oboru nebyla, byla vyhlášenou cukrářkou široko daleko.

Budete potřebovat:

těsto:
300 g hladké mouky
180 g másla
3-4 lžíce studené vody

náplň:
400 g dýně
400 g neslazeného kondenzovaného mléka
2 vejce
150 g cukru
1 lžička skořice
1 lžička zázvoru
špetka muškátového oříšku

ořechová krusta:
60 g másla
120 g mletých ořechů
120 g cukru

Postup:

1. Z příslušných surovin vypracujeme těsto, které zformuluje do koule, zabalíme do sáčku a necháme v lednici přes noc.

2. Ráno nakrájíme dýni na kousky a dusíme doměkka asi 25-30 minut.

3. Přebytečnou vodu slijeme a dýni rozmačkáme.

4. Přidáme ostatní suroviny pro přípravu náplně.

5. Těstem vyložíme koláčovou formu, přikryjeme pečicím papírem a předpečeme (zhruba 10 minut při střední teplotě).

6. Pak na korpus nalijeme náplň a nezakryté pečeme asi 40 minut.

7. Necháme vychladnout a připravíme si ořechovou krustu: rozpustíme máslo a smícháme s cukrem a ořechy.

8. Navrstvíme na koláč a dáme zhruba na 3 minuty ještě zapéct.

autor: Zuzana Plíšková