Dýňové perníkové muffiny s máslovou polevou
Zuzka Plíšková tyhle muffiny peče z máslové dýně, kvůli její jemné nasládlé chuti. Dýňové pyré pak získáte jednoduše: stačí dýni upéct a rozmačkat měkkou dužinu. Rozpis stačí přibližně na 20 kusů.
Budete potřebovat:
těsto:
400 g dýňového pyré
100 g cukru
2 vejce
perníkové koření
špetka soli
2 lžičky prášku do pečiva
200 g hladké špaldové mouky
150 g změklého másla
poleva:
75 g másla
3 lžíce mléka
cca 125 g moučkového cukru (podle hustoty)
Postup:
1. Na polevu rozpustíme máslo a přilijeme k prosátému cukru.
2. Vyšleháme metlou dohladka společně s mlékem (pokud nám směs připadá příliš řídká, přidávváme po troškách cukr).
3. Na těsto vyšleháme máslo s cukrem do pěny.
4. Poté přidáme vejce, dýni a nakonec vmícháme mouku smíchanou se solí, práškem do pečiva a kořením.
5. Rozdělíme do košíčků na muffiny a pečeme při 180 stupních asi 25-30 minut.
6. Necháme lehce vychladnout a zdobíme polevou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.