Dýňové máslo
Vyzkoušejte recept naší redaktorky Zuzky Plíškové.
Budete potřebovat:
půl kostky másla
špetka muškátového oříšku
skořice
vanilka
50 g medu
trochu citrónové šťávy
2-3 lžíce dýňového pyré
Postup:
1. Dýni zbavíme semínek, rozkrájíme, je-li třeba tak oloupeme a upečeme doměkka.
2. Poté rozmělníme na hladkou kaši a necháme vychladnout.
3. Změklé máslo vyšleháme do hladké hmoty a po lžičkách přidáváme dýňovou kaši a citrónovou šťávu.
4. Nakonec zapracujeme med, vanilku, skořici a muškátový oříšek, aby vznikla hladká nadýchaná směs.
5. Uchováváme ve skleničce v lednici a používáme třeba na lívance a palačinky, nebo k pečivu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.