Dýňové máslo

Vyzkoušejte recept naší redaktorky Zuzky Plíškové.

Budete potřebovat:

půl kostky másla
špetka muškátového oříšku
skořice
vanilka
50 g medu
trochu citrónové šťávy
2-3 lžíce dýňového pyré

Postup:

1. Dýni zbavíme semínek, rozkrájíme, je-li třeba tak oloupeme a upečeme doměkka.

2. Poté rozmělníme na hladkou kaši a necháme vychladnout.

3. Změklé máslo vyšleháme do hladké hmoty a po lžičkách přidáváme dýňovou kaši a citrónovou šťávu.

4. Nakonec zapracujeme med, vanilku, skořici a muškátový oříšek, aby vznikla hladká nadýchaná směs.

5. Uchováváme ve skleničce v lednici a používáme třeba na lívance a palačinky, nebo k pečivu.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.