Dva saláty z bílé ředkve

Proč byste měli jíst bílou ředkev? Protože prospívá játrům, pomáhá při zácpě, proti bolestem hlavy, zlepšuje funkci žlučníku a snižuje cholesterol. A navíc skvěle chutná! Třeba v dnešních dvou receptech Zuzky Plíškové.

SALÁT Z BÍLÉ ŘEDKVE SE ZAKYSANOU SMETANOU

Budete potřebovat:

1 bílá ředkev
1 kelímek zakysané smetany
2 lžíce bílého balzamikového octa
jarní cibulka
sůl, bílý pepř

Postup:

1. Ředkev oškrábeme a nastrouháme.

2. Posypeme dvěma lžičkami soli a necháme půl hodiny odležet.

3. Zakysanou smetanu smícháme s pepřem, octem a smícháme s ředkví a nasekanou natí z jarní cibulky.

4. Necháme důkladně vychladit, nejlépe do druhého dne.

SALÁT Z BÍLÉ ŘEDKVE SE ŠUNKOU A VEJCEM

Budete potřebovat:

1 střední bílá ředkev
200 g šunky
2 vařená vejce
1 menší cibulka
slunečnicový olej
3 lžíce octa
2 lžíce bílého balzamikového octa
sůl, pepř

Postup:

1. Ředkev očistíme, nastrouáme a osolíme.

2. Přimícháme nadrobno nakrájenou cibuli a oba octy.

3. Necháme krátce stát a přidáme olej.

4. Nakonec přimícháme na kostičky nakrájenou šunku, vejce a dochutíme.

5. Podáváme s pečivem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová