Dva saláty z bílé ředkve

Proč byste měli jíst bílou ředkev? Protože prospívá játrům, pomáhá při zácpě, proti bolestem hlavy, zlepšuje funkci žlučníku a snižuje cholesterol. A navíc skvěle chutná! Třeba v dnešních dvou receptech Zuzky Plíškové.

SALÁT Z BÍLÉ ŘEDKVE SE ZAKYSANOU SMETANOU

Budete potřebovat:

  • 1 bílou ředkev
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 lžíce bílého balzamikového octa
  • jarní cibulku
  • sůl, bílý pepř

Postup:

  1. Ředkev oškrábeme a nastrouháme.
  2. Posypeme dvěma lžičkami soli a necháme půl hodiny odležet.
  3. Zakysanou smetanu smícháme s pepřem, octem a smícháme s ředkví a nasekanou natí z jarní cibulky.
  4. Necháme důkladně vychladit, nejlépe do druhého dne.

SALÁT Z BÍLÉ ŘEDKVE SE ŠUNKOU A VEJCEM

Budete potřebovat:

  • 1 střední bílou ředkev
  • 200 g šunky
  • 2 vařená vejce
  • 1 menší cibulku
  • slunečnicový olej
  • 3 lžíce octa
  • 2 lžíce bílého balzamikového octa
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Ředkev očistíme, nastrouáme a osolíme.
  2. Přimícháme nadrobno nakrájenou cibuli a oba octy.
  3. Necháme krátce stát a přidáme olej.
  4. Nakonec přimícháme na kostičky nakrájenou šunku, vejce a dochutíme.
  5. Podáváme s pečivem.
autor: Zuzana Plíšková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.