Dva saláty z bílé ředkve
Proč byste měli jíst bílou ředkev? Protože prospívá játrům, pomáhá při zácpě, proti bolestem hlavy, zlepšuje funkci žlučníku a snižuje cholesterol. A navíc skvěle chutná! Třeba v dnešních dvou receptech Zuzky Plíškové.
SALÁT Z BÍLÉ ŘEDKVE SE ZAKYSANOU SMETANOU
Budete potřebovat:
- 1 bílou ředkev
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 lžíce bílého balzamikového octa
- jarní cibulku
- sůl, bílý pepř
Postup:
- Ředkev oškrábeme a nastrouháme.
- Posypeme dvěma lžičkami soli a necháme půl hodiny odležet.
- Zakysanou smetanu smícháme s pepřem, octem a smícháme s ředkví a nasekanou natí z jarní cibulky.
- Necháme důkladně vychladit, nejlépe do druhého dne.
SALÁT Z BÍLÉ ŘEDKVE SE ŠUNKOU A VEJCEM
Budete potřebovat:
- 1 střední bílou ředkev
- 200 g šunky
- 2 vařená vejce
- 1 menší cibulku
- slunečnicový olej
- 3 lžíce octa
- 2 lžíce bílého balzamikového octa
- sůl, pepř
Postup:
- Ředkev očistíme, nastrouáme a osolíme.
- Přimícháme nadrobno nakrájenou cibuli a oba octy.
- Necháme krátce stát a přidáme olej.
- Nakonec přimícháme na kostičky nakrájenou šunku, vejce a dochutíme.
- Podáváme s pečivem.
Související
-
Ředkve a ředkvičky prospějí střevům, zbaví bakterií a pomohou při nachlazení
Ředkve jsou skvělým zdrojem výživných látek během dlouhé zimy, mohou nám však pomoci i jindy, například v předjaří, kdy se organismus připravuje na teplejší sezónu.
-
Salát se šťovíkem
Často vás v Apetýtu inspirujeme k tomu, jak využít to, co nám roste na zahradě nebo dokonce divoce na louce. Dnes se vydáme pro šťovík, kyselé listy ozvláštní zdravý salát.
-
Polévka z ředkvičkové natě
Červnová zahrádka je plná výpěstků, po vydatných květnových deštích se krásně zazelenala a právě proto si v Apetýtu uvaříme netradiční polévku z ředkvičkové natě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.