Dva netradiční recepty z červené řepy
Pondělní poradna Apetýtu patří i nadále babským radám, které posluchači a posluchačky telefonují přímo do studia. V pondělí se s námi podělily o tyto dva skvělé recepty, díky kterým se na červenou řepu už nikdy nebudete dívat jako na nezáživnou zeleninu.
BÁBOVKA Z ČERVENÉ ŘEPY
Budete potřebovat:
230 g čokolády na vaření
2 hrnky nahrubo nastrouhané červené řepy
3 vejce
1 hrnek cukru
¼ hrnku oleje
1 hrnek polohrubé mouky
vanilka
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky prášku do pečiva
Postup:
1. Mouku smícháme se sodou, vanilkou a práškem do pečiva a čokoládou nastrouháme.
2. Z bílků ušleháme tuhý sníh a žloutky vyšleháme s cukrem.
3. Přidáme olej, řepu, čokoládu, mouku a na závěru vmícháme sníh.
4. Pečeme ve vymazané a moukou vysypané formě na bábovku.
GRIOTKA Z ČERVENÉ ŘEPY
Budete potřebovat:
3 střední řepy
šťáva z jednoho citrónu
350 g cukru
½ litru rumu
griotková tresť (podle chuti)
Postup:
1. Řepu oloupeme, nastrouháme a vaříme asi 45 minut.
2. Přecedíme a do tekutiny přidáme citrónovou šťávu, cukr a znovu krátce povaříme.
3. Nakonec doplníme rumem a trestí a přelijeme do čisté lahve.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.