Dva netradiční recepty z červené řepy

Pondělní poradna Apetýtu patří i nadále babským radám, které posluchači a posluchačky telefonují přímo do studia. V pondělí se s námi podělily o tyto dva skvělé recepty, díky kterým se na červenou řepu už nikdy nebudete dívat jako na nezáživnou zeleninu.

BÁBOVKA Z ČERVENÉ ŘEPY

Budete potřebovat:

230 g čokolády na vaření
2 hrnky nahrubo nastrouhané červené řepy
3 vejce
1 hrnek cukru
¼ hrnku oleje
1 hrnek polohrubé mouky
vanilka
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky prášku do pečiva

Postup:

1. Mouku smícháme se sodou, vanilkou a práškem do pečiva a čokoládou nastrouháme.

2. Z bílků ušleháme tuhý sníh a žloutky vyšleháme s cukrem.

3. Přidáme olej, řepu, čokoládu, mouku a na závěru vmícháme sníh.

4. Pečeme ve vymazané a moukou vysypané formě na bábovku.

GRIOTKA Z ČERVENÉ ŘEPY

Budete potřebovat:

3 střední řepy
šťáva z jednoho citrónu
350 g cukru
½ litru rumu
griotková tresť (podle chuti)

Postup:

1. Řepu oloupeme, nastrouháme a vaříme asi 45 minut.

2. Přecedíme a do tekutiny přidáme citrónovou šťávu, cukr a znovu krátce povaříme.

3. Nakonec doplníme rumem a trestí a přelijeme do čisté lahve.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.