Dva netradiční bramborové saláty

Hned dva netradiční recepty na štědrovečerní klasiku jste mohli slyšet v dnešním Apetýtu. A protože ten pravý a jedinečný bramborový salát je v každé rodině jiný, můžete vyzkoušet některou z variací. První z nich máme od Vladimíra Výlety z Kyjova, druhý od Milady Fiedlerové z Prostějovska.

Jednoduchý bramborový salát

 Budete potřebovat:

 600 g brambor uvařených ve slupce
3 vejce uvařená natvrdo
1 středně velká čerstvá okurka
1 lžíce majonézy, nebo bílého jogurtu
sůl, pepř

Postup:

 1. Vychladlé brambory oloupeme a rozkrájíme na kostičky.

2. Takto rozkrájíme i okurku a vejce.

3. Vše dáme do mísy, osolíme, opepříme a smícháme s majonézou. Necháme vychladit a podáváme.

 

Bramborový salát bez brambor

 Budete potřebovat:

 pastiňák
natvrdo uvařená vejce
kořenová zelenina dle chuti
hrášek
kyselé okurky
cibule
sůl, pepř
dle chuti majonéza/bílý jogurt

Postup:

1. Pastiňáku si připravíme tolik, kolik bychom dle počtu strávníků chystali brambor.

2. Nakrájíme na kostky a krátce povaříme v osolené vodě.

3. Smícháme se zbytkem pokrájené zeleniny a dochutíme dle vlastních preferencí.

TIP: Pokud na pastiňák nejste zvyklí, můžete ho namíchat “půl na půl” s bramborami.

autor: Zuzana Plíšková