Dušičkové preclíky
Preclíky obecně známe hlavně od našich německých a rakouských sousedů a právě tam se v některých oblastech pekly na Dušičky, aby je pak lidé zavěšili nebo položili na hrob. Jiní je ale připravovali jako tradiční pohoštění pro příbuzné, se kterými se v tyto dny scházeli.
Budete potřebovat:
- 600 g hladké mouky
- 1/2 kostky droždí
- 100 ml vlažného mléka
- 125 g tvarohu
- 125 g másla
- 125 g cukru
- 2 vejce
- špetka soli
- strouhaná citrónová kůra
- rozkvedlaný žloutek s trochou mléka na potření
Postup:
- Do mléka dáme trochu cukru a rozdrobíme v něm droždí.
- Necháme vzejít kvásek.
- Máslo utřeme vejci a cukrem.
- Přidáme tvaroh, mouku se solí a citrónovou kůrou a kvásek.
- Ze surovin uhněteme hladké těsto.
- Mísu s těstem zakryjeme a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.
- Poté těsto rozdělíme na kousky o váze asi 200 g.
- Z každého uválíme delší váleček, ze kterého vytvarujeme preclík.
- Preclíky klademe na plechy, zakryjme a necháme ještě asi hodinu kynout.
- Pak potřeme rozkvedlaným žloutkem s mlékem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut.
- Po upečení necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem s vanilkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.