Dušičkové preclíky

Preclíky obecně známe hlavně od našich německých a rakouských sousedů a právě tam se v některých oblastech pekly na Dušičky, aby je pak lidé zavěšili nebo položili na hrob. Jiní je ale připravovali jako tradiční pohoštění pro příbuzné, se kterými se v tyto dny scházeli.

Budete potřebovat:

  • 600 g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 100 ml vlažného mléka
  • 125 g tvarohu
  • 125 g másla
  • 125 g cukru
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • strouhaná citrónová kůra
  • rozkvedlaný žloutek s trochou mléka na potření

Postup:

  1. Do mléka dáme trochu cukru a rozdrobíme v něm droždí.
  2. Necháme vzejít kvásek.
  3. Máslo utřeme vejci a cukrem.
  4. Přidáme tvaroh, mouku se solí a citrónovou kůrou a kvásek.
  5. Ze surovin uhněteme hladké těsto.
  6. Mísu s těstem zakryjeme a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.
  7. Poté těsto rozdělíme na kousky o váze asi 200 g.
  8. Z každého uválíme delší váleček, ze kterého vytvarujeme preclík.
  9. Preclíky klademe na plechy, zakryjme a necháme ještě asi hodinu kynout.
  10. Pak potřeme rozkvedlaným žloutkem s mlékem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut.
  11. Po upečení necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem s vanilkou.
autor: Zuzana Plíšková