Dunajovické langoše
Recept na dunajovické langoše od Evy Tiefembachové z Dolních Dunajovic, zazněl ve čtvrtek 3. dubna.
Suroviny:
1 kg hladké mouky, 50 g kvasnic, 4 dcl mléka, 1 zakysaná smetana, 2 vejce, lžička soli, je možné přidat i 2 lžíce oleje
Postup:
Připravíme kvásek. Vsypeme k němu mouku, přidáme smetanu, vajíčka, sůl a vypracujeme těsto.
Dáme ho na vál a hněteme, až je lesklé. Na langoše odebíráme asi 70 g hmoty. Z tohoto množství vyválíme na vále placku, necháme chvíli nakynout a prudce smažíme na pánvi v rozpáleném oleji.
Langoše můžeme potírat česnekem, kečupem, sypat strouhaným sýrem. Hodí se i marmeláda nebo zakysaná smetana.
Pokud ho nebudeme zpracovávat hned, dáme těsto do fólie a uložíme do chladničky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.