Dunajovické langoše
Recept na dunajovické langoše od Evy Tiefembachové z Dolních Dunajovic, zazněl ve čtvrtek 3. dubna.
Suroviny:
1 kg hladké mouky, 50 g kvasnic, 4 dcl mléka, 1 zakysaná smetana, 2 vejce, lžička soli, je možné přidat i 2 lžíce oleje
Postup:
Připravíme kvásek. Vsypeme k němu mouku, přidáme smetanu, vajíčka, sůl a vypracujeme těsto.
Dáme ho na vál a hněteme, až je lesklé. Na langoše odebíráme asi 70 g hmoty. Z tohoto množství vyválíme na vále placku, necháme chvíli nakynout a prudce smažíme na pánvi v rozpáleném oleji.
Langoše můžeme potírat česnekem, kečupem, sypat strouhaným sýrem. Hodí se i marmeláda nebo zakysaná smetana.
Pokud ho nebudeme zpracovávat hned, dáme těsto do fólie a uložíme do chladničky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Ze světa lesních samot
Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.