Dršťková polévka bez masa
Hustá polévka dokáže dodat energii i zahřát. Jednu takovou pro vás má Apetýt. Co takhle uvařit si dršťkovou, ale bez masa? To v receptu skvěle nahradí hlíva ústřičná.
Tady je seznam surovin, které budete potřebovat:
- 200 g hlívy ústřičné
- 1 cibuli
- 1/2 l zeleninového vývaru
- 1 lžíci majoránky
- 1 lžíci mleté sladké papriky
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř
- 2 lžíce oleje
Postup:
- Očištěnou hlívu natrhejte na větší kousky a cibuli nakrájejte nadrobno.
- V hrnci rozehřejte olej a orestujte nejprve cibuli.
- Jakmile cibule zesklovatí, přidejte hlívu, osolte a opepřete.
- Přidejte i mletou sladkou papriku a krátce zarestujte.
- Základ polévky zalijte horkým zeleninovým vývarem a nechejte vařit pod poklicí přibližně 15 minut (dokud hlíva nezměkne).
- Jakmile je hlíva měkká, vypněte plamen a polévku ještě dochuťte utřeným stroužkem česneku a v prstech rozmačkanou sušenou majoránkou.
- Polévku podávejte posypanou čerstvou petrželkou pro barvu i chuť.
- Můžete přidat na kostky nakrájené brambory a drcený kmín a získáte tak jednoduchou hlívovou gulášovku.
- Ppokud se chcete skutečně zahřát, přidejte do polévky trochu mletého chilli.
Související
-
Indická rajčatová polévka
Léto je v plném proudu a Apetýt přináší recept na aktuální polévku. Hlavní ingredienci pravděpodobně najdete na zahrádce.
-
Polévka z pečené mrkve
Dnešní vydání Apetýtu nabídne polévku z pečené mrkve. V teplém letním počasí příjdou vhod jednoduché recepty, na které nepotřebujete dělat velký nákup.
-
Čočková polévka s kysaným zelím
Vydatná poctivá polévka se může stát hlavním chodem. Ta, kterou vám přináší dopolední Apetýt, je s kysaným zelím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.