Dožínkové koláče

Vyzkoušejte recept od naší posluchačky Kláry Hanzlíkové z Bystřice nad Pernštejnem. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Budeme potřebovat:
30 g droždí
2 žloutky
250 ml mléka
500 g polohrubé mouky
100 g másla
80 g cukru krupice
balíček vanilkového cukru
citrónová kůra

Postup:
1. Půl deci vlažného mléka smícháme v hrníčku se lžičkou cukru a rozdrobeným droždím a necháme vzejít kvásek.

2. Prosetou mouku trochu osolíme, přidáme oba cukry, citrónovou kůru, kvásek a zbytek lehce ohřátého mléka. Máslo roztopíme a přidáme spolu se žloutky. Těsto zaděláme a necháme vykynout.

3. Tvarujeme koláče a plníme dle chuti povidly, tvarohem, nebo mákem.

4. Necháme ještě na plechu trochu vykynout a pečeme dozlatova ve vyhřáté troubě na 170 stupňů.

autor: Zuzana Plíšková