Domácí chléb

Výborný domácí chleba od Evy Špačkové z Prostějova. Chléb jde z nádoby krásně vyklopit, ale je potřeba ji 30 minut nahřívat, než do ní těsto vložíme.

Budete potřebovat:

1 hrnek (250 ml) žitné mouky
3 hrnky hladké pšeničné mouky
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
½ lžičky sušeného droždí
2 hrnky studené vody
1 lžička octu


POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.

Postup:

1. Obě mouky, kmín, sůl a droždí promícháme.

2. Přidáme ocet a vodu, promícháme a vzniklé řidší těsto posypeme moukou.

3. Necháme zakryté při pokojové teplotě kynout 12-18 hodin (přes noc).

4. Poté těsto prohněteme vařečkou, znovu posypeme moukou a necháme odpočinout dalších 30 minut.

5. Zatím rozpálíme troubu na 230 stupňů.

6. Vložíme do ní prázdnou ohnivzdornou nádobu (pekáč, varné sklo,..) o objemu asi 3 litry a necháme v troubě asi 30 minut.

7. Do horké nádoby vyklopíme pomocí stěrky těsto a posypeme kmínem.

8. Přikryjeme poklicí a pečeme při 230 stupních asi 30 minut.

9. Poté poklici sundáme a dopékáme při 220 stupních dalších zhruba 20 minut.

10. Necháme vychladnout na mřížce.

autor: Zuzana Plíšková