Cuketové lasagne

Vyzkoušejte recept naší redaktorky Zuzky Plíškové.

Budete potřebovat:

4 střední cukety
cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce rajského protlaku
1 a 1/2 plechovky sekaných rajčat
nasekaná bazalka
tymián
oregano
cca 2 kelímky ricotty
vejce
5 lžic parmezánu
300 g sýra
sůl, pepř

Postup:

1. Cuketu omyjeme a nakrájíme asi na půl centimetru tenké proužky.

2. Cibuli najemno nasekáme a opečeme na olivovém oleji.

3. Po několika minutách přidáme nasekaný česnek a krátce zarestujeme.

4. Přimícháme protlak, sekaná rajčata, tymián a oregano, osolíme a opepříme a pod pokličkou dusíme asi 20 minut.

5. Nakonec přidáme bazalku.

6. Ricottu smícháme s parmezánem a vejcem (nebo můžeme použít klasický bešamel).

7. Ochutíme.

8. Na dno zapékací mísy dáme trochu rajčatové omáčky.

9. Přidáme vrstvu plátků cukety, zlehka osolíme, přidáme vrstvu ricotty, zakryjeme další vrstvou cuket a takto pokračujeme.

10. Nakonec by měla přijít vrstva jedné z omáček, kterou zasypeme strouhaným sýrem.

11. Pečeme zakryté při 180 stupních asi 35 minut, odkryjeme a dopékáme dalších 10-15 minut.

autor: Zuzana Plíšková