Čočka na zázvoru
Recept nabídla posluchačům Apetýtu Věra Hotařová ve čtvrtek 2. ledna.
Suroviny
180 g čočky, 4 menší cibule, 3 cm kořene zázvoru, 6 stroužků česneku, 2 lžičky kari koření, sůl, olivový olej.
Příprava
Propláchnutou čočku dejte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechejte nabobtnat nejlépe přes noc. Čočku pak v této vodě uvařte téměř doměkka. Poté ji přeceďte a vodu dejte stranou, nevylévejte ji.
Cibuli nakrájejte najemno, zázvor nastrouhejte a společně orestujte na olivovém oleji.
Přilejte trochu vody, v níž se vařila čočka a promíchejte. Po chvíli přidejte uvařenou čočku a česnek nakrájený na malé kostičky. Vše za občasného míchání na mírném ohni krátce povařte. Dochuťte kari kořením a solí.
Pro zjemnění můžete do hotové čočky přimíchat kousek vychlazeného másla. Podáváme s vajíčkem nebo plátkem libového uzeného masa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka