Co by to bylo za Babské rady bez fíglů do kuchyně? Přinášíme jich hned několik

23. březen 2023

Co se starým chlebem nebo jak se zbavit škraloupu na omáčce? Fíglů do kuchyně není nikdy dost. Babské rady jich v tomto díle přináší hned několik.

Když se vám při servírování omáčky vytvoří nevzhledný škraloup, zamezit tomu můžete tak, že na povrch hotové teplé omáčky dáte plátek másla. Nejen, že nevznikne škraloup, ale omáčka se navíc příjemně rozvoní.

Pro přípravu rýže je důležitá především dostatečně široká a nízká nádoba. Poměr rýže a vody by měl být 1:1,5. Nezapomeňte předem rýži vždy propláchnout, abyste ji zbavili škrobu a nečistot.

Určitě znáte situaci, kdy svařujete mléko, které má tendenci rychle a náhle vzkypět. Stačí potřít okraje hrnce máslem a mléko zůstane poslušně v hrnci. Pokud připravujete cibuli na posyp jídla a chcete ji mít krásně zlatavou, stačí ji před smažením trochu pocukrovat nebo zaprášit moukou. Cibule díky tomu rychleji zhnědne a zůstane úžasně křupavá.

Zelené druhy zeleniny (například špenát či lusky) vařte raději bez pokličky, nebo přidejte lžičku kypřicího prášku, aby neztratily barvu.

Co se starým pečivem?

Starý chléb nejlépe zužitkujeme na topinky. Pokud je před smažením postříkáme trochou vlažné vody, budou křehké a nenasáknou tolik tuku.

Rychlé jsou i smaženky – pečivo jednoduše namočíte ve vyšlehaném vajíčku, přidat můžete nastrouhaný sýr, a poté osmažíte na rozehřátém oleji.

Vyzkoušet můžete i zapékání rohlíků nebo bagety z předchozího dne, potřete je olejem a posypte solí s kmínem, použít můžete i mák, sezamové semínko. Stačí dát na 5 minut do trouby rozehřáté na 170 °C.

Rohlíky

Starší bílé pečivo se uplatní i na strouhanku, je ale nutné ho včas vyndat z igelitového sáčku, aby nezplesnivělo, a nechat ho úplně uschnout. Strouhanku na obalování před smažením skladujte v dobře uzavíratelné nádobě. Pokud chcete mít řízky ještě křupavější, využijte kukuřičné lupínky. Když dodáte ještě sušenou červenou papriku a trochu soli, případně špetku chilli, strávníci se budou olizovat až za ušima.

Spustit audio

Související