Chilli papričky vám rozproudí krevní oběh. Po jakékoliv úpravě totiž neztrácí svoji pálivost

22. březen 2024

Pokud do jídla přidáváte chilli papričky, zbavte je nejdříve semínek, zmírníte jejich ostrost.

Po práci s chilli papričkami si hned důkladně umyjte ruce, protože papričky obsahují prchavé oleje, které mohou podráždit kůži a uškodit očím, pokud si sáhnete na tvář. Nejlepší prevence je práce v rukavicích, protože chilli je agresivní i několik hodin po nakrájení.

Pokud raději používáte pasty z chilli, pamatujte, že silnější je červená a méně pálí zelená. Chilli je možno přidávat do pokrmů jak čerstvé, tak i sušené. Po jakékoliv úpravě totiž neztrácí svoji pálivost. Chilli papričky jsou bohaté na provitamin A, vitamin C a celý B. Jejich konzumace se doporučuje pro lepší chod krevního oběhu i při bolesti hlavy. Je také přírodním antiseptikem, které čistí organismus a chrání střeva.

Chilli papričky pomáhají s trávením tučnějších jídel, podporují chuť k jídlu a působí jako dezinfekce v těle. Konzumace chilli papriček vyvolá pocení a následné snížení teploty při horečce. Při jejich čerstvém zpracování nezapomeňte větrat – pálivost bude ve vzduchu a mohla by vás rozplakat nebo rozkýchat.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

    Václav Žmolík, moderátor

    tajuplny_ostrov.jpg

    Tajuplný ostrov

    Koupit

    Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.