Chilli papričky vám rozproudí krevní oběh. Po jakékoliv úpravě totiž neztrácí svoji pálivost

22. březen 2024

Pokud do jídla přidáváte chilli papričky, zbavte je nejdříve semínek, zmírníte jejich ostrost.

Po práci s chilli papričkami si hned důkladně umyjte ruce, protože papričky obsahují prchavé oleje, které mohou podráždit kůži a uškodit očím, pokud si sáhnete na tvář. Nejlepší prevence je práce v rukavicích, protože chilli je agresivní i několik hodin po nakrájení.

Pokud raději používáte pasty z chilli, pamatujte, že silnější je červená a méně pálí zelená. Chilli je možno přidávat do pokrmů jak čerstvé, tak i sušené. Po jakékoliv úpravě totiž neztrácí svoji pálivost. Chilli papričky jsou bohaté na provitamin A, vitamin C a celý B. Jejich konzumace se doporučuje pro lepší chod krevního oběhu i při bolesti hlavy. Je také přírodním antiseptikem, které čistí organismus a chrání střeva.

Chilli papričky pomáhají s trávením tučnějších jídel, podporují chuť k jídlu a působí jako dezinfekce v těle. Konzumace chilli papriček vyvolá pocení a následné snížení teploty při horečce. Při jejich čerstvém zpracování nezapomeňte větrat – pálivost bude ve vzduchu a mohla by vás rozplakat nebo rozkýchat.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

    Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

    jak_klara_obratila_na web.jpg

    Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

    Koupit

    Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.