Játra i ledviny do mléka, srdce do vody. Babské rady poradí, jak naložit s vnitřnostmi v kuchyni
Babské rady se tentokrát zaměří na úpravu vnitřností. Obecně u vnitřností platí, že co se týče koření, méně je více. Mají samy o sobě výraznou chuť, takže sůl, pepř a případně kmín jsou dostačující.
Vepřová játra mají vysokou výživovou hodnotu, obsahují vitamíny i minerály. Před zpracováním je dobré je na hodinu namočit do mléka. Ideální jsou na výrobu paštik, knedlíčků, ale můžete je připravit i narychlo na pánvi nebo grilu.
Ledviny je před úpravou nutné důkladně omýt, poté je podélně rozkrojit, pečlivě vykrájet kanálky a žilky s tukem a několikrát je spařit. Přes noc je potom nechte odpočinout v mléce v lednici. Výborné jsou dušené.
Srdce má specifickou chuť. Pečlivě je umyjte a poté na hodinu ponořte do mírně osolené vody. Poté odstraňte krevní sraženiny. Srdce je výborné upravené na smetaně nebo se slaninou.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka