Játra i ledviny do mléka, srdce do vody. Babské rady poradí, jak naložit s vnitřnostmi v kuchyni
Babské rady se tentokrát zaměří na úpravu vnitřností. Obecně u vnitřností platí, že co se týče koření, méně je více. Mají samy o sobě výraznou chuť, takže sůl, pepř a případně kmín jsou dostačující.
Vepřová játra mají vysokou výživovou hodnotu, obsahují vitamíny i minerály. Před zpracováním je dobré je na hodinu namočit do mléka. Ideální jsou na výrobu paštik, knedlíčků, ale můžete je připravit i narychlo na pánvi nebo grilu.
Ledviny je před úpravou nutné důkladně omýt, poté je podélně rozkrojit, pečlivě vykrájet kanálky a žilky s tukem a několikrát je spařit. Přes noc je potom nechte odpočinout v mléce v lednici. Výborné jsou dušené.
Srdce má specifickou chuť. Pečlivě je umyjte a poté na hodinu ponořte do mírně osolené vody. Poté odstraňte krevní sraženiny. Srdce je výborné upravené na smetaně nebo se slaninou.
Související
-
Pikantní vepřová játra. Připravte si báječné jídlo, které kombinuje nezaměnitelné a ostřejší chutě
Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.
-
Udělejte si pikantní kuřecí játra s rýží. Bude to taková nostalgická vzpomínka na naše dětství
Když jsme byli malí, byla játra vzácnost. V řeznictví se prakticky neprodávala. Tak si je zkuste připravit s pikantní příchutí. Bude to nostalgická vzpomínka na dětství.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.