Citrónové sušenky s máslovým krémem
Vyzkoušejte si recept na lahodné domácí sušenky od naší moderátorky Zuzany Plíškové.
Suroviny na sušenky:
115 g másla
190 g hladké mouky
150 g cukru
1 vejce
lžička citrónové kůry
lžíce citrónové šťávy
špetka soli
špetka prášku do pečiva a špetka sody
moučkový cukr na obalení
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 175 stupňů, plech vyložíme pečícím papírem.
2. V míse vyšleháme máslo s cukrem. Zašleháme vejce, citrónovou kůru a šťávu.
3. Přimícháme mouku se sodou a práškem do pečiva.
4. Z těsta vytváříme malé kuličky, obalujeme je v cukru a klademe vedle sebe na plech. Pečeme asi deset minut.
Suroviny na krém:
170 g změklého másla
300 g moučkového cukru
120 ml smetany ke šlehání
potravinářské barvivo a posypky
Postup:
1. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme smetanu a barvivo a vytvoříme hladký krém.
2. Naneseme na vychladlé sušenky, ozdobíme posypkami a necháme v lednici zatuhnout.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.