Citrónové sušenky s máslovým krémem

Vyzkoušejte si recept na lahodné domácí sušenky od naší moderátorky Zuzany Plíškové.

Suroviny na sušenky:
115 g másla
190 g hladké mouky
150 g cukru
1 vejce
lžička citrónové kůry
lžíce citrónové šťávy
špetka soli
špetka prášku do pečiva a špetka sody
moučkový cukr na obalení

Postup:
1. Troubu předehřejeme na 175 stupňů, plech vyložíme pečícím papírem.

2. V míse vyšleháme máslo s cukrem. Zašleháme vejce, citrónovou kůru a šťávu.

3. Přimícháme mouku se sodou a práškem do pečiva.

4. Z těsta vytváříme malé kuličky, obalujeme je v cukru a klademe vedle sebe na plech. Pečeme asi deset minut.

Suroviny na krém:
170 g změklého másla
300 g moučkového cukru
120 ml smetany ke šlehání
potravinářské barvivo a posypky

Postup:
1. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme smetanu a barvivo a vytvoříme hladký krém.

2. Naneseme na vychladlé sušenky, ozdobíme posypkami a necháme v lednici zatuhnout.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.