Chutney ze zelených rajčat

Recept od Blanky Kovandové, který jste mohli slyšet v Apetýtu ve čtvrtek 25. října.

Potřebujeme:
1 kg zelených rajčat, 1 velká cibule, 6 stroužků česneku, 1 polévková lžíce soli, 1 kávová lžička kari, 1 kávová lžička mletého zázvoru, ½ kávové lžičky pálivé papriky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek octa a 3 polévkové lžíce opraných rozinek

Postup:
Rajčata oloupeme a rozemeleme na masovém strojku zároveň s cibulí a česnekem. Pomleté suroviny posypeme solí, kari, zázvorem a paprikou. Do zahuštěné masy přidáme cukr, ocet a rozinky a vše vaříme asi 15 minut.

Mezitím připravíme menší sklenice, nahřejeme je a ještě horké čatní do nich nalijeme, ihned uzavřeme víčkem.

Chatni, chutney, čatní nebo čatný - je krémovitá omáčka zvýrazňující chuť pokrmu nebo slouží jako dochucovací doplněk. Podává se především k masu a většinou stačí lžička nebo dvě. Bývá přirovnáváno k salse z latinsko-americké kuchyně, nebo ke kořeněným omáčkám z evropské kuchyně. Původem jsou z Indie, kde bylo vyráběno z různého čerstvého ovoce a koření. Během koloniálního období je Britové přivezli domů a odtamtud se jeho obliba rozšířila do ostatních britských kolonií a dnes je v oblibě světově. Je vhodné ke studenému masu, k rybě a drůbeži, grilovanému masu, k sýrům apod. Původní bylo připravováno ze surovin jako je mango, kokosový ořech aj., ale potom jakmile se rozšířilo a začalo se vyrábět z různého dostupného ovoce a zeleniny v dané zemi, včetně zelených rajčat. Zelená nedozrálá rajčata obsahují některá zdraví ohrožující látky, zejména "solanin". Proto se nedoporučuje konzumovat je samotná natož a ve velkém množství. Už 25 mg solaninu může způsobit nepříjemnosti – přibližně tolik je v jednom nezralém rajčeti. Kdo se bez nich neobejde, měl by vědět, jak s nimi zacházet. Několik lžic cukru může v zavařeninách ze zelených rajčat redukovat obsah solaninu na nezávadné množství. Kvašení zase sníží množství solaninu v mléčně kyselých naložených rajčatech. Přesto se nedoporučuje jíst více než 100 gramů těchto výrobků.

autor: Blanka Kovandová