Chřestový salát s rýží a dresinkem

V pátečním Apetýtu pro vás vybíráme další bezmasý recept. A protože nám začala sezóna chřestu, naší hlavní ingrediencí bude dnes právě chřest.

Lidskému organismu chřest dodává draslík, zinek či fosfor. Blahodárně působí na kůži i orgány spojené s látkovou výměnou. Veškeré škodliviny totiž odplavuje z těla pryč. V kuchyni se pak dá využít různě. Například jako příloha, nebo do salátů či polévek.

Budete potřebovat:

  • 100 g zeleného chřestu
  • 60 g celozrnné rýže
  • 100 g špenátových listů (čerstvých)
  • 30 g dýňových semínek
  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 1 avokádo
  • půlku červené cibule
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci medu
  • špetku soli

Postup:

  1. Propláchneme rýži a uvaříme ji dle návodu.
  2. Na pánvi rozehřejeme olej a krátce orestujeme chřest a špenátové listy.
  3. Poté špenátové listy vyjmeme a dáme stranou.
  4. Chřest pak dále opékáme, dokud není měkký.
  5. Rýži následně servírujeme do misek.
  6. Navrch dáváme chřest, špenátové listy, plátky vajíček, cibulky a také avokáda.
  7. Podáváme s dresinkem z bílého jogurtu, soli, citronové šťávy a medu.  

Související