Čert
Tohle trochu ostřejší jídlo doporučuje Zdislava Kuřinová z Blatnice pod Svatým Antonínkem připravovat pro větší sešlosti. Neuvádí sice přesné poměry, ale obvykle počítá asi 150 gramů masa na osobu a zeleninu podle sešlosti - jak počtu lidí, tak obliby jednotlivých druhů.
Budete potřebovat:
hovězí zadní
vepřové plecko
sádlo
zbojnický salát
zeleninový salát
lečo
směs sterilované zeleniny
čerstvá paprika červená, nebo zelená
cibule
feferonka
kečup
hořčice
paprika mletá sladká
paprika mletá pálivá
sůl, pepř
Postup:
1. Cibuli a papriku nakrájíme na proužky, maso na kostky.
2. Na sádle cibuli zpěníme, přidáme papriku a poté hovězí maso.
3. Když změkne, přidáme vepřové a po změknutí ostatní suroviny.
4. Dále už nezahušťujeme, podáváme s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.