Burger s trhaným vepřovým masem
Za receptem Apetýtu se vydáme do Lednice, kde pro nás Martin Tuček z Burgr's clubu má speciální recept. A na co jiného, než na oblíbenou dobrotu, na kterou potřebujete pořádně otevřít ústa, pokud si sousto skutečně chcete vychutnat.
Tohle vydatné jídlo by vám mohlo dodat energii třeba po dlouhé procházce v zámeckém lednickém parku, kolem romantického Minaretu nebo Janova hrádku. I zimní krajina je tady pohádková.
Pojďme se pustit do přípravy burgeru s trhaným vepřovým masem.
Připravte si:
- 800 g vepřové krkovice v celku bez kosti
na marinádu:
- 3 lžíce BBQ omáčky
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíci třtinového cukru
- 1 lžíci javorového sirupu
- 100 ml olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- sůl, pepř
na dokončení:
- čerstvý salát
- cibuli na tenká kolečka
- nakládané okurky
- sýr čedar
- majonézu
- burgerové bulky
Postup:
- Maso omyjeme, osušíme a důkladně osolíme a opepříme.
- Suroviny na marinádu smícháme a maso jí celé potřeme.
- Takto připravenou krkovici vložíme do hlubšího pekáčku a necháme alespoň 24 hodin odpočívat v chladničce.
- Hodinu před pečením maso z lednice vytáhneme, troubu rozehřejeme na 190 stupňů.
- Připravené maso podlijeme vodou a bez pokličky pečeme cca 15 minut, aby se pěkně zatáhlo.
- Poté přikryjeme a teplotu zmírníme na 150 stupňů.
- Pečeme pozvolna přikryté 4 hodiny a v případě potřeby podléváme.
- Až se maso bude rozpadat, je hotové.
- Lehce je natrháme vidličkou a smícháme s výpekem.
- Nejlépe na grilu nebo na pánvi opečeme obě řezné strany bulky do křupava a potřeme majonézou.
- Obložíme cibulí, nakládanou okurkou a masem, na které můžeme přidat BBQ omáčku.
- Dokončíme listem salátu a přiklopíme vrchní částí bulky.
Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.
Související
-
Hovězí burger s dýňovou majonézou
Pokud chcete odpověď na otázku, zda k sobě jde původně americký burger a moravské víno, pak navštivte Burgr's club v Lednici.
-
Burger z červené řepy
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.