Brynzová kolečka
V posledním předsvátečním Apetýtu si dáme také poslední předsváteční příspěvek do vašich kuchařských zápisníků.
Budete potřebovat
na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 1/2 kostky droždí
- 1 lžička cukru
- 1 vejce
- 75 ml oleje
- sůl
na náplň:
- 100 g dopředu uvařených brambor
- 200 g brynzy
- 100 g zakysané smetany
- 2 vejce
- jarní cibulka
- sůl, pepř
Postup:
- Do mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme vzejít kvásek.
- Přidáme ostatní suroviny na těsto a vyhněteme hladké těsto.
- Zakryjeme a necháme asi 1 hodinu kynout.
- Uvařené, vychladlé a oloupané brambory najemno nastrouháme.
- Jarní cibulku nasekáme.
- Smícháme všechny suroviny na náplň a dochutíme solí a pepřem.
- Těsto na pomoučené ploše rozválíme a vykrajujeme z něj kolečka.
- Ta klademe na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozpuštěný máslem.
- Doprostřed každého kolečka dáme malou lžičku brynzové směsi a posypeme mletou paprikou.
- Pečeme při 180 stupních asi 15-20 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.