Brynzová kolečka

V posledním předsvátečním Apetýtu si dáme také poslední předsváteční příspěvek do vašich kuchařských zápisníků.

Budete potřebovat

na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 vejce
  • 75 ml oleje
  • sůl

na náplň:

  • 100 g dopředu uvařených brambor
  • 200 g brynzy
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • jarní cibulka
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Do mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme vzejít kvásek.
  2. Přidáme ostatní suroviny na těsto a vyhněteme hladké těsto.
  3. Zakryjeme a necháme asi 1 hodinu kynout.
  4. Uvařené, vychladlé a oloupané brambory najemno nastrouháme.
  5. Jarní cibulku nasekáme.
  6. Smícháme všechny suroviny na náplň a dochutíme solí a pepřem.
  7. Těsto na pomoučené ploše rozválíme a vykrajujeme z něj kolečka.
  8. Ta klademe na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozpuštěný máslem.
  9. Doprostřed každého kolečka dáme malou lžičku brynzové směsi a posypeme mletou paprikou.
  10. Pečeme při 180 stupních asi 15-20 minut.
autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.