Brambory po římsku, Telecí skřivani a bezlepková Vysokoškolácká pohanková bašta
Brambory po římsku
(recept zazněl v Apetýtu v pondělí 31. července 2006)
600 g vařených brambor, 2 lžíce sádla, 2 stroužky česneku, 100 g anglické slaniny, 300g rajčat, sůl, mletý pepř, 1 lžička sekané petrželové natě
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, necháme vychladnout a nakrájíme na tenké plátky. Na sádle osmahneme drobně nakrájený česnek, potom přidáme nakrájenou libovou anglickou slaninu, oloupaná a na tenké plátky nakrájená rajčata a za častého míchání dusíme tak dlouho, až směs zhoustne. Nakonec přidáme nakrájené brambory, vše osolíme,opepříme a dobře prohřejeme. Pokrm podáváme posypaný sekanou petrželovou natí. Podáváme jako samostatný pokrm.
Telecí skřivani
(recept zazněl v Apetýtu plus v sobotu 5. srpna 2006)
6 telecích plátků, sůl, 3 plátky šunky, 80 g nivy, petrželka, 1 lžička dobromysli, 80 g másla, vývar, 250 g sladké smety, 1 lžička škrobu, 1 balíček špaget, voda, sůl, 150 g ementálu
Plátky masa naklepeme, osolíme, na každý dáme půl plátku šunky, rozdrcenou nivu, sekanou petrželku, dobromysl, zabalíme, sepneme párátkem nebo jehlou a v kastrolu na másle opečeme. Podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Hotové skřivany vyjmeme, do šťávy vmícháme smetanu smíchanou se škrobem a prohřejeme. Špagety uvaříme podle návodu, scedíme, rozdělíme na talíře a posypeme strouhaným sýrem. Navrch dáme skřivany a omáčku podáváme zvlášť.
Vysokoškolácká pohanková bašta (bezlepková)
pohanka (množství podle hladu:-), rajčata, sýr (třeba eidam, ale vynikající je i balkánský sýr nebo brynza), paprika, okurka nebo další zelenina podle chuti
Pohanku důkladně propereme, pak ji nasypeme do hrnce, přelijeme vroucí vodou a vaříme asi 5 minut. Zatím nakrájíme na kostičky oblíbenou zeleninu a sýr. Když je pohanka uvařená tak, aby se sypala a chutnala jako oříšky, scedíme ji a propláchneme. Nasypeme na talíř a zamícháme do ní zeleninu a sýr.
Poznámka: Je to rychlé a levné jídlo, které se dá udělat prakticky kdekoliv (když pohanku zalijeme vroucí vodou a necháme 20minut, nemusíme ji ani vařit).
Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.
Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.