Bramborové pegáčky
Recept na bramborové pegáčky od Růženy Dobešové z Násedlovic, zazněl v pátek 7. února
Suroviny:
2 větší brambory uvaříme ve slupce den předem, ½ kg polohrubé mouky, 4 lžíce oleje, 2 lžíce krupicového nebo krystalového cukru, špetka soli, ¼ litru mléka, 50 g kvasnic, 1 vejce, sádlo
Postup:
Do mísy dáme mouku, přidáme kvásek z vlažného mléka, kvasnic a trochy cukru. Přidáme nastrouhané brambory, zbytek cukru, olej, vejce a sůl. Vytvoříme tužší těsto a necháme ještě asi hodinu vykynout.
Větší lžící tvoříme bochánky,které potřeme rozpuštěným sádlem a klademe na vymaštěný plech, chvíli ještě v teple necháme v klidu a potom plech vložíme do vyhřáté trouby na 200 stupňů.
Pečeme až zezlátnou a potom bochánky otočíme a dopečeme dozlatova.
Bochánky necháme vychladnout, rozkrojíme je na polovinu a potřeme povidlím a mákem s cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.