Bramborové pegáčky

Recept na bramborové pegáčky od Růženy Dobešové z Násedlovic, zazněl v pátek 7. února

Suroviny:
2 větší brambory uvaříme ve slupce den předem, ½ kg polohrubé mouky, 4 lžíce oleje, 2 lžíce krupicového nebo krystalového cukru, špetka soli, ¼ litru mléka, 50 g kvasnic, 1 vejce, sádlo

Postup:
Do mísy dáme mouku, přidáme kvásek z vlažného mléka, kvasnic a trochy cukru. Přidáme nastrouhané brambory, zbytek cukru, olej, vejce a sůl. Vytvoříme tužší těsto a necháme ještě asi hodinu vykynout.

Větší lžící tvoříme bochánky,které potřeme rozpuštěným sádlem a klademe na vymaštěný plech, chvíli ještě v teple necháme v klidu a potom plech vložíme do vyhřáté trouby na 200 stupňů.

Pečeme až zezlátnou a potom bochánky otočíme a dopečeme dozlatova.

Bochánky necháme vychladnout, rozkrojíme je na polovinu a potřeme povidlím a mákem s cukrem.

autor: Marcela Vandrová