Bramborové lodičky
V dnešním Apetýtu nabídneme inspiraci do kuchyně v podobě bramborových lodiček, ty jsou rychlou a jednoduchou variantu oběda nebo večeře.
Lépe je dělat bramborové lodičky z pozdních brambor, které mají tužší slupku. Takže pokud vám ve spíži nebo ve sklepě ještě pár loňských brambor zbývá, pojďte se pustit do vaření.
Budete potřebovat:
- 4 velké brambory se slupkou
- 100 g anglické slaniny
- 3 polévkové lžíce kysané smetany
- 150 g strouhaného sýra
- sůl a pepř
Postup:
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů, celé brambory omyjeme, osušíme a propíchneme vidličkou, vložíme na plech a pečeme 50 minut.
- Potom brambory rozkrojíme napůl, lžičkou vydlabeme vnitřek tak, abychom neporušili slupku.
- Slaninu osmahneme na pánvi, středy brambor rozmačkáme vidličkou, smícháme s kysanou smetanou, slaninou, 100 g sýra, solí a pepřem.
- Každou bramborovou lodičku naplníme touto směsí, posypeme zbytkem sýra a zapečeme v troubě ještě 15 minut.
Tip: Bramborové půlky výborně chutnají s velkou porcí čerstvého salátu!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.